Oțel inoxidabil, oțel rezistent la acizi, oțel rezistent la căldură

până la total: 0,00 Lei
Balustrada inox
Balustrada inox

Designul modern a adoptat balustradele din inox ca un element esențial, combinând perfect eleganța, rezistența și funcționalitatea. Fie că este vorba de balcon, scări interioare sau spații exterioare, o balustradă din inox îmbunătățește estetica locuinței sau spațiului comercial, oferind în același timp siguranță și durabilitate.

citiți întreaga »
Oțeluri inoxidabile în industria alimentară și construcții
Oțeluri inoxidabile în industria alimentară și construcții

Oțelurile inoxidabile sunt folosite și în industria alimentară. Aceste produse se caracterizează printr-o rezistență foarte bună la diferiți factori corozivi, ceea ce este foarte important în timpul transportului și procesării alimentelor. Trebuie remarcat faptul că nu există standarde clare care să impună utilizarea doar a oțelului inoxidabil în acest tip de activitate. Utilizarea acestor oțeluri rezultă în principal din experiența de mai mulți ani și opiniile pozitive. Standardele generale prevăd (nu impun) că materialul care are contact cu alimentele trebuie să îndeplinească anumite cerințe. De exemplu, este recomandat să se folosească pentru produse alimentare recipientele care sunt rezistente la impactul alimentelor și care sunt în stare bună – nu se crapă, nu se decojesc etc. Oțelul inoxidabil îndeplinește excelent aceste condiții. În plus, nu transmite mirosuri nedorite, nu afectează gustul produselor și nu acționează asupra culorii acestora.

citiți întreaga »
Oțeluri inoxidabile și coroziune intergranulară
Oțeluri inoxidabile și coroziune intergranulară

Clasa definită (conform standardului european) ca EN 1.4571, este oțelul inoxidabil de tip 316Ti. Această poate fi numită clasa de bază a oțelului de tip 316 (1.4401) cu un aditiv de stabilizare. Acest aditiv este titan. Rolul titanului în acest oțel este esențial. Acesta este deosebit de important în procesul de încălzire a produsului la o temperatură maximă de 815°C. După adăugarea titanului, riscul de producere a coroziunii intergranulare este redus. Titanul, împreună cu carbonul, creează carburi corespunzătoare care împiedică formarea carburilor de crom. Datorită acestui fapt, nivelul concentrației de crom este constant – deci nu are loc fenomenul de coroziune intergranulară.

citiți întreaga »
Oţeluri inoxidabile
Oţeluri inoxidabile

Oțelurile inoxidabile sunt aliaje de fier caracterizate printr-un conținut de crom de cel puțin 10,5% în greutate și un conținut maxim de carbon de 1,2%. Cromul este principalul element de aliere al oțelului inoxidabil și poate constitui până la 26% din greutatea conținutului acestuia – în astfel de cazuri oțelul este utilizat în medii agresive. Cromul conținut în oțel are proprietăți antioxidante. Elementul reacționează cu oxigenul și creează un strat protector de oxid de crom pe suprafața oțelului, care protejează oțelul împotriva factorilor corozivi și face ca materialul să fie cât mai rezistent la rugină. Stratul protector se numește stratul pasiv. Învelișul se regenerează rapid după zgâriere, iar suprafața de oțel revine la forma corectă, menținând în același timp un luciu strălucitor. Crearea unei stări pasive depinde în principal de concentrația cromului din oțel, însă rezistența la coroziune este mărită și de alte elemente, cum ar fi nichelul. Datorită proprietăților sale antioxidante, oțelul inoxidabil este unul dintre cele mai populare oțeluri utilizate. Fenomenul de pasivare poate fi observat și în alte metale precum aluminiu și titan.

citiți întreaga »
Oțel martensitic
Oțel martensitic

În universul materialelor, oțelul martensitic strălucește ca un exemplu de rezistență și duritate. Acest tip de oțel nu doar că oferă proprietăți excepționale, ci și aduce cu el o serie de provocări tehnice și utilizări specializate. În acest articol, ne propunem să descoperim caracteristicile distinctive ale oțelului martensitic, să explorăm procesul său de tratare termică și să analizăm varietatea de aplicații în care este folosit. Prin intermediul acestui ghid, vă invităm să pătrundeți în lumea fascinantă a acestui material și să înțelegeți de ce este atât de esențial în industrie.

citiți întreaga »
Oțel feritic
Oțel feritic

Datorită absenței nichelului costisitor, oțelul feritic este adesea alegerea preferată din punct de vedere economic. Găsește numeroase aplicații în industrie, inclusiv în industria auto, în cea alimentară, precum și în sectorul petrolier și al cocsului. De asemenea, este folosit pentru construcția echipamentelor din industria chimică, pentru dotarea bucătăriilor comerciale și pentru fabricarea produselor de uz casnic.

În continuare, vom explora cele cinci grupe principale de oțeluri feritice, dezvăluind caracteristicile și aplicațiile lor specifice în diverse domenii industriale.

citiți întreaga »
Oțel austenitic
Oțel austenitic

Oțelul austenitic, cunoscut și sub denumirea de "oțel inoxidabil" în limba română, este un material deosebit de valoros datorită capacității sale de a rezista la coroziune. Cu un conținut scăzut de carbon și prezența cromului și nichelului, acest tip de oțel a devenit indispensabil în diverse domenii industriale.

citiți întreaga »
Tuburi inoxidabile în industria auto: aplicații și beneficii
Tuburi inoxidabile în industria auto: aplicații și beneficii

În acest articol, vom dezvălui misterele tuburilor din oțel inoxidabil, analizând aplicațiile lor cheie și beneficiile aduse industriei auto. De asemenea, vom discuta despre modul în care oțelul inoxidabil rezistă la testul timpului, evitând temuta ruginire. Haideți să explorăm împreună contribuția semnificativă pe care oțelul inoxidabil o aduce în lumea mașinilor și ce înseamnă asta pentru performanță și durabilitate.

citiți întreaga »
Modalități de protejare a oțelului inoxidabil împotriva coroziunii
Modalități de protejare a oțelului inoxidabil împotriva coroziunii

Protecția împotriva coroziunii este unul dintre aspectele cheie ale menținerii calității și durabilității materialelor metalice, iar oțelul inoxidabil este unul dintre cele mai importante exemple de materiale care se caracterizează printr-o rezistență ridicată la coroziune. Principalul factor care conferă oțelului inoxidabil această proprietate excepțională este prezența cromului (Cr) în compoziția sa. Cromul formează o peliculă de oxid de crom pe suprafața oțelului, acționând ca o barieră de protecție împotriva proceselor de coroziune, precum rugina. Este important de menționat că chiar și o cantitate mică de crom (începând cu 10,5%) este suficientă pentru a iniția procesul de pasivare a suprafeței de oțel, conferindu-i astfel rezistență la coroziune în contact cu apă sau aer umed.

citiți întreaga »
Țevi - informații de bază
Țevi - informații de bază

În lumea industrială, țevile de oțel au o importanță vitală, fiind utilizate într-o gamă variată de aplicații. Acest text explorează diversitatea țevilor de oțel, împărțindu-le în categorii în funcție de aplicație, tehnologie și alte caracteristici cheie.

citiți întreaga »
Sudarea cu fascicul de electroni
Sudarea cu fascicul de electroni

Industria modernă este într-o evoluție continuă, devenind tot mai complexă și tehnologic avansată. Această evoluție aduce cu sine cerințe crescute pentru procesele de producție, iar sudarea reprezintă un aspect esențial în acest context. Pentru a satisface nevoile industriei, tehnologia de sudare cu fascicul de electroni a devenit o alegere tot mai frecventă și importantă. În acest text, vom explora această tehnică de sudare și beneficiile sale în contextul industrial actual.

citiți întreaga »
Oțel Duplex în Construcție: Rezistență și Durabilitate Excepționale
Oțel Duplex în Construcție: Rezistență și Durabilitate Excepționale

În lumea construcțiilor moderne, se pune tot mai mult accent pe alegerea materialelor de construcție care să ofere rezistență și durabilitate pe termen lung. Un material care a câștigat din ce în ce mai multă apreciere în acest context este oțelul duplex. Cunoscut pentru rezistența sa excepțională și capacitatea de a rezista la coroziune, oțelul duplex a devenit un protagonist în industria construcțiilor. Acest articol vă va introduce în lumea remarcabilă a oțelului duplex și vă va dezvălui beneficiile sale incontestabile în proiectarea și construcția structurilor durabile. Haideți să descoperim împreună de ce oțelul duplex este alegerea ideală pentru rezistență și durabilitate de top în construcții.

citiți întreaga »
Tipuri de prelucrare chimică a suprafeței
Tipuri de prelucrare chimică a suprafeței

Textul descrie mai multe metode de prelucrare chimică a suprafeței materialelor metalice, cu accent pe prelucrarea oțelului inoxidabil pentru a obține o suprafață metalică curată și durabilă. Aceste metode sunt esențiale în industrie pentru îmbunătățirea calității suprafețelor și prevenirea coroziunii. Prin intermediul decapării, se îndepărtează depunerile colorate și oxizii rezultați în urma sudării și coroziunii, lăsând în urmă o suprafață curată. Pasivarea, fie naturală, fie chimică, accelerează formarea stratului pasiv de pe oțelul inoxidabil, mărindu-i rezistența la factori de mediu. Curățarea cu acid sau decontaminarea se concentrează pe eliminarea particulelor de fier ce pot cauza coroziune. În fine, electrolustruirea folosește electroliza pentru a curăța și netezi suprafețele metalice, oferindu-le proprietăți superioare.

citiți întreaga »
Exemple de aplicații ale oțelurilor rezistente la coroziune
Exemple de aplicații ale oțelurilor rezistente la coroziune

Principala diferență dintre oțelurile refractare și cele inoxidabile constă în destinația acestora. Caracteristica funcțională de bază a oțelurilor inoxidabile este rezistența la coroziune. Utilizarea acestui tip de oțel poate avea loc atât în condiții de cameră, cât și în mediul cu temperaturi considerabil negative, până la o temperatură de aproximativ 500°C. Astfel de condiții impun rezistența ridicată la coroziune a materialelor. Proprietățile mecanice sunt mai puțin importante în această chestiune. În trecut, oțelul era împărțit în oțeluri inoxidabile și oțeluri rezistente la acizi. În prezent, termenul de inoxidabil este folosit pentru toate oțelurile care prezintă rezistență la coroziune dar, în același timp, nu sunt oțeluri refractare (rezistente la căldură).

citiți întreaga »
Industria metalurgică și siderurgică în Polonia
Industria metalurgică și siderurgică în Polonia

Sectorul metalurgic este una dintre cele mai importante ramuri ale industriei de prelucrare din Polonia. Cele mai mari centre de producție se află în voievodatele Śląskie și Mazowieckie. Față de siderurgia mondială, industria siderurgică poloneză se prezintă foarte bine, fiind una dintre cele mai moderne ramuri ale acestui sector din Europa. Datorită acestui fapt, țara noastră se află în frunte când vine vorba de calitatea oțelului fabricat și de reducere a nivelului de emisii.

citiți întreaga »
Elemente de aliere în oțel
Elemente de aliere în oțel

Elemente de aliere în oțel

Proprietățile oțelului sunt determinate de compoziția sa chimică. Pentru a-l produce, se utilizează aliaje de fier cu carbon și alte elemente, adică aditivi de aliere. Cantitatea lor ar trebui să depășească concentrația minimă la care nu se produc modificări ale proprietăților și structurii oțelului. Cei mai des utilizați aditivi de aliere sunt elemente precum: nichel, titan, vanadiu, crom, siliciu, molibden, wolfram, cobalt, aluminiu, cupru, niobiu și mangan.

Elementele de aliere sunt aplicate nu numai pentru a conferi proprietăți specifice oțelului, ci și pentru a-i crește călibilitatea, a facilita tratamentul termic, a crește rezistența la coroziune și uzură...

citiți întreaga »
Foi de tablă duplex, super duplex, oțel duplex.
Foi de tablă duplex, super duplex, oțel duplex.

Oțelul duplex, cu o structură echilibrată de austenită și ferită, impresionează prin rezistența sa la coroziune și proprietățile mecanice înalte. De la profile duble T și țevi super duplex la foi de tablă, oferta noastră acoperă diverse aplicații industriale. Cu o utilizare în creștere în industria chimică, construcții și mediu medical, acest tip de oțel demonstrează potențialul său în a satisface cerințele de durabilitate și rezistență în medii corozive. Oțelul super duplex, o alternativă mai economică, adaugă o rezistență sporită la coroziunea pătrunsă și în crăpături, facându-l ideal pentru aplicații exigente în industriile minieră, energetică și chimică.

citiți întreaga »
Electrolustruirea sau șlefuirea?
Electrolustruirea sau șlefuirea?

Electrolustruirea și șlefuirea reprezintă două tehnici distincte de prelucrare a suprafețelor metalice utilizate pentru obținerea unei finisări superioare. Aceste procedee au scopuri diferite și sunt aplicate în funcție de cerințele specifice ale produselor finisate. În articolul de față, vom explora ambele tehnici, analizând caracteristicile lor, beneficiile și aplicațiile în diferite domenii industriale.

citiți întreaga »
sus
Magazinul este în modul de previzualizare
Afișați versiunea pe întreaga pagină
Sklep internetowy Shoper Premium