până la total: 0,00 Lei
Electrolustruirea sau șlefuirea?
Electrolustruirea sau șlefuirea?

Electrolustruirea este una dintre cele mai complexe tehnici de prelucrare electrochimică a oțelului. Scopul principal al utilizării unui astfel de procedeu este obținerea unei suprafețe netede formate din produșii de reacție. Pe lângă scopul principal al unui astfel de tratament, adică netezirea suprafeței, produsul este supus unei pasivări anodice profunde. Datorită acestui fapt, produsul este foarte bine protejat împotriva coroziunii. Procesul este utilizat și în producția de țevi moderne, ale căror suprafețe sunt netezite în acest fel. Electrolustruirea are impact asupra creșterii duratei de viață a instalației, ceea ce are importanță atunci când se folosesc materiale foarte scumpe (țevile rezistente la acizi, duplex), are, de asemenea, importanța pozitivă din punct de vedere economic.

Electrolustruirea are loc într-o baie galvanică, unde produsul tratat este conectat la electrodul pozitiv, adică anodul. Ca urmare a acestei operațiunii, neregularitățile de pe suprafața metalului sunt acoperite cu un strat subțire care prezintă o rezistivitate mai mare decât electrolitul. Procesul are ca rezultat dizolvarea metalului și reducerea diferenței de rugozitate dintre vârfurile și adânciturile elementelor date. În rezultat, are loc netezirea suprafeței. Efectul electrolustruirii nu afectează negativ structura macroscopică a suprafeței și toate detalii mici ale produsului. La scară microscopică, suprafața metalului supus electrolustruirii devine lucioasă și netezită semnificativ.

 

 INSTALAȚIA PENTRU ELECTROLUSTRUIRE

Țevile electrolustruite în interior sunt utilizate acolo unde se cere curățenie superioară a suprafeței. Acest lucru are o importanță deosebită în industria alimentară, farmaceutică, industria chimică sau nucleară.

Șlefuirea, spre deosebire de electrolustruire, este un proces de finisare a suprafeței cu utilizarea de scule abrazive, în urma căruia se obține o rugozitate scăzută. Un alt mod de prelucrare este lustruirea. Sarcina sa este de a îndepărta stratul rugos, rămas după șlefuire, de pe suprafața piesei prelucrate. Procesul de lustruire este extrem de laborios, prin urmare este utilizat numai în situațiile în care se cere o rugozitate foarte mică a suprafeței produsului final. Spre deosebire de tehnicile electrochimice, la șlefuirea și lustruirea tradițională este necesară utilizarea agenților abrazivi și mecanici. În procedeul de electrolustruire, suprafața țevii este netezită prin intermediul curentului electric care trece prin ea. Efectul principal al electrolustruirii este o suprafață foarte netedă, curată și strălucitoare. Merită remarcat faptul că rezistența chimică a materialului supus acestei tehnici crește de până la 20 de ori. Atingerea unor astfel de proprietăți prin utilizarea șlefuirii mecanice tradiționale este imposibilă.

sus
Magazinul este în modul de previzualizare
Afișați versiunea pe întreaga pagină
Sklep internetowy Shoper Premium